میوه های انار، زیتون، خرما، انجیر و انگوردر قرآن کریم از آنها یاد شده است . این میوه هاعلاوه بر جنبه خوراکی از دیدگاه دارویی و اثرات درمانی نیز قابل توجه هستند و همواره در طب سنتی و نوین برای درمان بسیاری از بیماری ها توصیه شده اند.
به گزارش شفقنا(پایگاه بین المللی همکاری های خبری شیعه) به نقل از ایرنا، در قرآن کریم به میوه انجیر و زیتون قسم یاد شده است و در آیات متعددی از میوه های انار، انگور و خرما نام برده شده است. قرآن کتاب آسمانی و از معجزات پیامبر اکرم (ص) است که تمامی مطالب علمی آن از سوی محققان با انجام تحقیقات و پژوهش های متعدد به اثبات رسیده است.
انجیر:
انجیر میوه ای مقوی و شیرین است که در قرآن به آن قسم یاد شده است. امام رضا (ع) فرموده است که درخت انجیر شبیه ترین درخت به درختان بهشتی است.
این میوه در طب سنتی نیز برای درمان بیماری هایی از سوی پزشکان استفاده می شده است . سقراط پدر علم طب همیشه انجیر را برای بیماران به خصوص بیمارانی که تشنگی و تب داشتند، تجویز می کرد.
در مورد ارزش غذایی انجیر باید گفت که قند زیادی دارد به گونه ای که 50 درصد انجیر خشک را قند تشکیل می دهد. همچنین منبع خوبی از پتاسیم، منیزیم، کلسیم، فسفر و ویتامین های A ، B، C است.
انجیر منبع غنی از یک نوع فیبر غذایی است که نقش عمده ای در جلوگیری و رفع یبوست دارد. از این میوه همچنین می توان در رژیم های غذایی خاص مثل رژیم کم چربی، کم سدیم، پرفیبر، کاهش وزن و دیابتی استفاده کرد.
انجیر سدیم و چربی ندارد و مانند سایر میوه ها بدون کلسترول است.
ˈسید ضیاء الدین مظهریˈ رییس انجمن علمی غذا و تغذیه حامی سلامت ایران گفت: انجیر خواص زیادی دارد و مصرف آن به صورت خشک برای نرم شدن مخاط سینه بسیار مفید است.
وی توصیه کرد که انجیر با شیر خورده شود چراکه ترکیب بین قند این میوه و قند موجود در شیر طعم بسیار خوشایندی را به خصوص برای کودکان به وجود می آورد.
وی افزود: مصرف انجیر برای رفع خشکی مزاج و رفع برخی از زگیل ها نیز موثر است.
انار:
در قرآن مجید نام میوه انار سه بار در آیات 99 و 141 از سوره انعام و آیه 68 از سوره الرحمن آمده است.
میوه انار همواره از زمان های گذشته برای درمان بسیاری از بیماری ها مورد توجه پزشکان بوده است.
بوعلی سینا پزشک بزرگ ایرانی در کتاب قانون خود در مورد انار آورده است که اناراز میوه هایی است که تمام قسمت های آن خواص دارویی دارد، گل انار خون ریزی را بند می آورد و لثه ها را تقویت می کند. پودر انار زخم های کهنه و مزمن را معالجه می کند و پوست درخت انار برای معالجه التهاب کبد، سرفه و زخم مفید است.
امروزه تحقیقات زیادی درباره خواص انار و ترکیبات موجود در آن انجام شده که موید اثرات مفید این میوه در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری ها ست و ازسوی دیگر به علت وجود ترکیبات دارویی حتی از پوست آن در صنایع داروسازی استفاده می شود.
این میوه دارای مواد شیمیایی بسیاری است که در مبارزه با تصلب شرائین، آماس سرطان و کند کردن واکنش های پیرشدن سلول ها موثر است.
خواص ضدسرطانی انار در پژوهش های اخیر محققان مورد تایید قرار گرفته است. انار منبع غنی از آنتی اکسیدان ها، پتاسیم و ویتامین C است و مصرف آب آن از ابتلا بـه سرطان پروستات جلوگیری میکند.
متخصصان تغذیه مصرف آب انار را صبح و پیش از صبحانه توصیه می کنند.
استاد و مدیرگروه واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی در مورد این میوه گفت: مصرف این میوه بدن را در مقابل بسیاری از عوامل بیماری زا مقاوم می کند و از ایجاد رادیکال های آزاد در بدن تاحد زیادی جلوگیری می کند.
مظهری با بیان این که مصرف انار به کاهش فشار خون کمک می کند و برای بیماران قلبی بسیار مفید است، توصیه کرد که انار به دلیل ترکیبات روغنی که دارد با هسته جویده شود.
گل، برگ، پوست درخت و دانه های این میوه سرشار از خاصیت است؛ پوست خشک و پودر شده آن، از ورم، التهاب، اسهال، اسهال خونی و خون ریزی پیشگیری می کند.
پوست انار که نسبت به دانه های آن آنتی اکسیدان بیشتری دارد، ضدباکتری، تقویت کننده کبد و سیستم گوارشی است.
این میوه در بهبود بیماری های قلبی موثر است. مصرف منظم آن میزان آنتی اکسیدان را افزایش و با پایین آوردن کلسترول خون به طور چشمگیری فشار سیستولیک جریان خون را کاهش می دهد و مانع از بروز سکته های قلبی می شود.
محافظت در مقابل اختلالات بینایی وابسته به سن مانند آب مروارید، تسکین علایم تب یونجه، سینوزیت ، تنگی نفس و کاهش التهاب ریه ها و سایر مسیرهای عبور هوا و آسان تر کردن تنفس از دیگر خواص این میوه است.
از دیگر خواص انار کاهش التهاب پوست مانند اگزما و محل نیش حشرات و به حداقل رساندن گرگرفتگی در زمان یائسگی، درمان هموروئید و سیاهرگ های مبتلا به واریس است.
همچنین مصرف آب انار شیرین برای رفع درد سینه و سرفه مفید است، نوع ترش آن نیز برای افرادی که طبیعت گرم دارند بسیار مفید است.
انار سرشار از ویتامین های A,B,C,E و آهن و آب آن دارای قند تانن و ماده مفید دیگری به نام مانتین است که موجب تصفیه کبد می شود.
این میوه همچنین به دلیل داشتن مقادیر زیادی ویتامین A در رشد اطفال بسیار تاثیرگذار است، ویتامین B موجود در آن اعصاب را تقویت می کند و به علت دارابودن مقادیری از ویتامین B6 ضداستفراغ است.
مصرف آب انار یا عصاره آن برای زنان باردار بسیار توصیه شده زیرا علاوه بر رفع ویار به دلیل غنای بالای این میوه از ویتامین ها، موجب رشد مناسب جنین می شود.
معصومین (ع) نیز در احادیث مختلف خود در مورد مصرف انار توصیه های مختلفی کرده اند.
امام علی (ع) فرموده است به کودکانتان انار بخورانید زیرا قدرت تکلم آنها را سرعت می بخشد. آن حضرت همچنین در حدیث دیگری فرموده است که انار را با پیه آن پوست زرد و ضخیمی که روی دانه های انار قرار دارد، بخورید.
از پیامبر اکرم (ص) نیز نقل شده است که، انار شیرین بخورید چراکه دانه ای از آن نیست که به معده برود و درد و ناراحتی را از بین نبرد.
زیتون:
زیتون دارای طبیعت گرم و خشک و سرشار از ویتامین A و D، فسفر، پتاسیم، گوگرد، منیزیم، کلسیم، کلر، آهن، مس و منگنز است.
یکی از مفیدترین روغن های گیاهی، روغن زیتون است. این روغن ملین و برای کبد مفید است و صفرا و شن ریزه های کلیه را دفع می کند. روغن زیتون حرارت بدن را زیاد و لثه ها را تقویت و خون را صاف می کند.
روغن زیتون خاصیت ضدسم دارد و جدار روده ها و معده را از سموم و آلودگی ها پاک می کند. برای جلوگیری از ریزش موی سر شستن موها با روغن زیتون به صورت ۱۰ روز متوالی با آب ولرم و صابون توصیه شده است.
ضماد پخته زیتون مخلوط با آب برای دندان کرم خورده مفید است و آب نمکی که زیتون در آن خیسانده شده برای استحکام لثه ها استفاده می شود.
رییس انجمن علمی غذا و تغذیه حامی سلامت ایران گفت: درحال حاضر به دلیل تغذیه نامناسب و بی تحرکی اغلب مردم در معرض رادیکال های آزاد هستند که به بدن فرد هجوم می برد و با ورود به دیواره سلول ، به داخل آنها نفوذ و ایجاد سرطان می کنند، خوردن زیتون به مقدار زیادی می تواند از ایجاد این رادیکال ها جلوگیری کند.
مظهری افزود: زیتون حاوی اسید چرب لینولیئیک است که بدن انسان نمی تواند آن را بسازد ولی می توان با خوردن این میوه آن را تامین کرد.
به گفته وی، روغن زیتون ازجمله روغن های ضروری بدن انسان تلقی می شود که می تواند تحت شرایطی به ترکیبات مورد نیاز بدن تبدیل شود.
مظهری خاطرنشان کرد که روغن این میوه دارای ترکیبات امگا3 است که هر کدام نقش خاصی را در افزایش و کاهش کلسترول دارند.این میوه درمانگر بسیاری از بیماری ها ازجمله فشار خون است و در نتیجه به جلوگیری از حمله های قلبی و مغزی کمک می کند.
خرما:
اهمیت میوه خرما به اندازه ای است که در قرآن کریم تنها در مورد هسته این میوه سه کلمه و توصیه جداگانه ذکر شده است.
کلمه ˈقطمیرˈ به معنی پرده یا روپوشی که روی هسته خرما را پوشانده است، یک بار در قرآن در آیه 13 سوره فاطر آمده است.
کلمه ˈنقیرˈ قسمت پشت هسته خرما را می گویند که 2 بار در آیه های 53 و 124 سوره نساء آورده شده است.
ˈفتیلˈ نیز به نخ روی هسته خرما گفته می شود که 3 بار در آیه های 49 و 77 سوره نساء و آیه 71 سوره اسراء ذکر شده است.
مظهری در مورد خرما گفت: این میوه یکی از بهترین منابع انرژی و دارای ترکیبات منیزیوم و پتاسیم است و مصرف آن به همراه مقداری شیر برای افرادی که مدتی گرسنه بوده اند همچون در ایام ماه مبارک رمضان توصیه می شود.
وی افزود: مصرف خرما به صورتی ترکیبی با بادام، کنجد و دارچین از آنجایی که طعم بسیار لذیذی دارد ، می تواند به عنوان یک منبع سرشار از انرژی برای کودکان در حال رشد مصرف شود.
رییس انجمن علمی غذا و تغذیه حامی سلامت ایران گفت: این میوه بهترین دسر برای ایام سرد سال به شمار می رود.
این میوه سرشار از فیبر طبیعی است و روغن، کلسیم، گوگرد، آهن، پتاسیم، فسفر، منگنز، مس و منیزیم به وفور در آن یافت می شود. به علاوه خرما سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی مختلف است.
به روش های مختلفی مانند مخلوط کردن شیره خرما با شیر، خوردن آن با نان و کره و تهیه غذا و شیرینی های لذیذ و مقوی متنوع از این میوه استفاده می شود.
خرما در درمان یبوست، اختلالات روده ای، مشکلات قلبی، ضعف جنسی و اسهال مفید است و جزو مواد غذایی ملین است .
مواد موجود در خرما، برای درمان هرگونه اختلال روده ای مفید است و مصرف مداوم آن، رشد باکتری های مفید در روده را افزایش می دهد.
خرما به دلیل دارابودن قند، چربی، پروتئین و انواع ویتامین های ضروری، بخشی از رژیم غذایی سالم وثابت شده است خرمایی که شب در آب خیس و صبح مصرف شود، برای قلب های ضعیف مفید است.
انگور:
انگور یکی از مهمترین میوه های نام برده شده در قرآن است. خداوند آن را میوه اهل بهشت دانسته و بی تردید برای جلب توجه مومنان به اهمیت این میوه نام آن را در 11 سوره در آیه 266 سوره بقره، 4 سوره رعد، 11 سوره نمل، 67 سوره نحل، 19 سوره مومنون، 91 سوره اسراء ، 32 سوره کهف، 34 سوره یس، 31 و 32 سوره نبأ، 28 سوره عبس و 99 سوره انعام ذکر کرده است.
انگور یکی از بهترین منابع گلوکز و فروکتوز است. علاوه بر قندها، انگور دارای اسید تارتاریک و اسید مالیک فراوان و مواد معدنی مانند کلر، ید، فسفر، سدیم، پتاسیم، کلسیم و آهن و ویتامین های A، B و C است.
این میوه ارزشمند برای بیماری هایی مانند برنشیت مزمن، بیماری های قلبی، التهاب کلیه و نقرس مفید است. قند انگور به طور مستقیم و آسان وارد خون و در عضلات و کبد ذخیره می شود در حالی که سایر قندها اول باید به قند خون تبدیل و سپس وارد خون شوند.
انگور تنها میوه ای است که وقتی خشک می شود ارزش غذایی آن بالا می رود علت آن است که دیاستازهای موجود روی پوست انگور، به تدریج سلولز پوست را تبدیل به قند می کند به همین خاطر هیچ معده ای از خوردن مویز ناراحت نمی شود.
استاد واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی در مورد خواص انگور گفت: انگور تنها میوه ای است که از نظر ترکیبات می توان آن را با شیر مادر مقایسه کرد.
مظهری افزود: مصرف این میوه در زمان بارداری علاوه بر افزایش ضریب هوشی کودکان ، اثر چشمگیری در تضمین سلامت مادران دارد.
انگور یکی از میوه های ضدسرطان شناخته شده است و این به خاطر خواص ضدعفونی کنندگی آن است.
انگور پتاسیم زیادی دارد که به جبران ضعف بدن کمک می کند، این میوه برای سلامتی قلب، ریه و کلیه مفید است و به علت داشتن املاح و مواد سلولزی برای مبتلایان به اوره خون مناسب و سازگار است.
با توجه به تحقیقات انجام شده در مورد خواص این میوه ها و با استناد به آیات قرآنی و احادیث ائمه اطهار (ع) که همگی بر استفاده از آنها تاکید دارند، باید گفت که مصرف صحیح و به میزان متعادل این میوه ها می تواند افراد را در مقابل ابتلا به بسیاری از بیماری ها مصون بدارد.
گاهی پیشگیری از ابتلا به بیماری ها با استفاده صحیح از مواد غذایی سالم و طبیعی و دنبال کردن یک رژیم غذایی مناسب روزانه علاوه بر دور داشتن افراد از دردهای روحی و روانی از بسیاری از درمان های شیمیایی در زمان بروز بیماری می تواند کم هزینه تر باشد.
www.shafaqna.com/persian
نظرات شما عزیزان:
برچسبها: آشنایی با خواص درمانی میوه های قرآنی ,